Bågskyttesektionen

Välkomna till Bågskyttarna! Vill du prova på en idrott som kräver balans, koncentration, styrka och envishet?

Bågskyttesektionen har varit aktiv sedan 1958 och har idag ca 100 medlemmar. Sedan några år ingår bågskyttesektionen i Linköpings Skytteförening och flyttade till våra nya lokaler där vi har tillgång till skytte både inomhus och utomhus. Sektionen drivs helt av ideella krafter som brinner för sporten.

Vi bedriver träningsverksamhet samt deltar i och arrangerar tävlingar inom de flesta av tävlingsdisciplinerna inom bågskytte. Vi har allt från nybörjare ända upp till landslagsskyttar i föreningen. Sektionen har flera tränare som genomgått bågskytteförbundets utbildningar, några ända upp till den högre graden av Högre Tränar Utbildningen. 

Vi har en inomhushall för tavelskytte på 12m och 18m, en tavelbana utomhus för avstånd upp till 70m samt en fältbana med 12 mål.


Tavelskytte inomhus

I tavelskytte inomhus så skjuter man från en skjutlinje på 12m eller 18m beroende på ålder. Varje serie består av 3 pilar och en tävling består normalt av 20 serier. I tavelskytte förekommer det också lagtävlingar och finalskytte i lite olika format.

Tavelskytte utomhus

I tavelskytte utomhus så skjuter man från en skjutlinje på ett fast avstånd som beror på bågtyp och ålder; allt från 30m upp till 70m. Varje serie består av 6 pilar och en tävling består normalt av 12 serier. I tavelskytte förekommer det också lagtävlingar och finalskytte i lite olika format. Tavelskytte är också den gren man skjuter i OS.

Fältskytte

Fältskytte innebär att man går runt på en bana, normalt i skogsmiljö, och skjuter på mål med olika storlek och på olika avstånd. Avstånden kan både vara kända och okända. Målen är svartgula tavlor och man skjuter normalt tre pilar per serie på en tävling.

Svensk jakt

Precis som på fältskytte går man runt på en bana, normalt i skogsmiljö, och skjuter på mål med olika storlek och på olika avstånd. Skillnaden är att tavlorna har djurmotiv med olika stora träffzoner och avstånden är alltid okända. Målet när man tävlar i svensk jakt är att skjuta så få pilar som möjligt per mål tills man får en poänggivande träff.