Gevärssektionen

Välkommen till gevärssektionen. Vi tävlar i Svenska Skyttesports Förbundets (SvSF) tävlingsprogram i både luftgevär och korthållsgevär. Inom luftgevär har vi omfattade ungdomsverksamhet ifrån 7 år. Båda grenarna har gemensamt att män och kvinnor kan tävla mot varandra på lika villkor och att såväl unga som gamla kan träna och tävla ihop.


Luftgevär

Luftgevär skjuts inomhus på 10m med luftgevär i kaliber 4,5mm. Vi har två varianter: sittande med stöd och stående.

I stående skytte använder man skytteställ som ger bättre stabilitet, skyddar ryggen från förslitningsskador och ger en mer bekväm skytteposition. Även sittandes skyttar kan använda skyttejacka för bättre stabilitet.

Luftgevär är en utmärkt gren för nybörjare eftersom smällen är relativt tyst och rekylen är näst intill obefintlig, men grenen har också mycket att erbjuda erfarna skyttar. Luftgevär har funnits med på Olympiska spelen sedan 1984.

Nybörjare börjar med att skjuta sittande sittande för att lära sig grunder som siktning och avfyrning. Från 13 års ålder skjuter man i första hand stående.

Korthållsgevär

Korthåll skjuts på 50m med gevär i kaliber .22lr. Grenen skjuts mest utomhus under sommarhalvåret, men i Linköping har vi inomhusbana för korthåll. I Sverige finns grenen i varianterna liggande med stöd, liggande med remstöd, och 50m ställningar.

Nybörjare börjar med att skjuta liggande med stöd, då vilar geväret på ett fast stöd. I den något svårare varianten liggande med remstöd använder man istället en rem som man fäster i geväret för stöd.

I 50m ställningar skjuter man i tre olika skjutställningar: knästående, liggande och stående. Även i 50m ställningar används skytteställ för bättre stabilitet och en mer bekväm skytteställning. Det är en av de mest utmanande men också en av de roligaste skyttegrenarna.

50m ställningar är en av tre gevärsgrenar som finns med på OS-programmet (Övriga OS-grenar i gevär är 10m luftgevär och 10m mix team luftgevär). Olika varianter av korthållskytte har varit del av sommar-OS sedan 1908 och gevärsskytte har varit med i olika former sedan det första moderna OS 1896.