PPC-VM i Australien

Tre av klubbens skyttar var på plats i Perth för att skjuta VM i PPC – Jonas Sjöberg, Thomas Svensson och George Ekström.

Tävlingen gick av stapeln  hos Whiteman Park International Pistol Club belägen i ett hörn av Whiteman Park – en 4000 hektar stor ”park” i utkanten av Perth. Och med ”park” menar man nog mest  ”vildmark”. Vid entrén till parken fanns varningskyltar för diverse djur som kunde dyka upp på vägen; känguru, ormar och ödlor. Alla historier om giftiga varelser i det landet är nog lite överdrivna, vi fick leta rätt ordentligt för att hitta en lite småläskig spindel. Anläggningen var i vilket fall riktigt stor med skjutbanor för allt möjligt – pistol, gevär, båge och lerduvor.  Jag räknade till ett tiotal banor för pistol och gevär och de höll en riktigt hög standard.

PPC är en relativt ny gren för australiensarna och deras inhemska grenar påminner mer om ISSF i upplägg och regler. Arrangören gick på den linjen när det gällde vapenkontrollen; det var viktigt att kontrollera alla papper och alla vapen skulle mätas in i minsta detalj så det tog riktigt lång tid för varje skytt, upp till en halvtimme!  Lite komiskt var att man spenderade tid på att mäta piplängd på revolvrar som var helt original (t.ex. S&W 686 4”) men glömde mäta en del av det som faktiskt är reglerat i PPC-reglemenet, t ex kolvstorlek.

Tävlingen sträckte sig över sex dagar så det fanns utrymme för att välja bort att skjuta alla dagar. Första dagens skytte lär ha varit en smula oorganiserat och fullt av störningar så det var ju tur att jag valde att göra annat då. Vi var förvarnade att arrangören inte hade någon större vana av just PPC men när jag sköt tyckte jag det fungerade tillräckligt bra.

Enligt statistiken skulle temperaturen hålla sig runt 26 grader i början av november vilket hade givit angenäma förhållanden att skjuta i. Nu blev det inte riktigt så utan det var istället mellan 30 och 37 grader varmt och kanske lite till ibland. Ett djur som verkade trivas förträffligt i värmen var flugan – maken till irriterande djur har jag aldrig råkat på . De var överallt och vid ett par tillfällen råkade jag dra in en i näsan bara genom att ta ett andetag. En bekräftelse på att jag hade bra  fokus på skyttet var att jag bara märkte av flugorna när jag inte sköt, så fort startsignalen ljöd kunde jag ignorera dem. Å andra sidan skjuter man förhållandevis lite under en dag…

Hur gick det då för vår trupp? Först ut i hetluften var Jonas i Open med resultatet 593 vilket han inte var helt nöjd med men det räckte ändå till en bronsmedalj. VM innebär ju alltid en större press och många skyttar påverkades nog även av värmen – t ex höll en australiensare brevid mig på att kollapsa när jag sköt pistol 1500. Jag sköt ungefär som jag brukar på den matchen och presterade 1476 som är ett skapligt resultat men inget som normalt ska ge pallplats på ett VM. Tysklands Roman Hauber segrade på fantastiska 1493 men mitt resultat räckte ändå till en bronsmedalj. Thomas tog hem ett silver i Stock Semi  Auto och ett brons i Revolver 1500.

I tävlingen för  klubblag var det samma klubb som tog hem segern i både revolver och pistol – Linköpings SKF! Pistollaget bestod av George och Thomas, och i revolverlaget sköt Jonas och Thomas.

Huvudattraktionen var nationslagtävlingen där Sverige hade två guld att försvara från VM i Stockholm 2011 men det skulle visa sig vara oss övermäktigt. I revolverlaget sköt Jonas tillsammans med Jens O’konor från Stockholm och de slutade på bronsplats tre poäng efter segrarna Österrike som tog sin första VM-lagseger någonsin. Pistollaget som bemannades helt av Linköpings SKF genom Thomas och undertecknad nådde nästan ända fram – vi fick se oss slagna av värdnationen med blott en poäng. När resultaten presenterades kändes det riktigt tomt men det gick över fort – efter många år av internationella tävlingar har de andra nationernas skyttar blivit goda vänner och särskilt Australiens lag har bjudit på ett riktigt gott kamratskap. Vem kan missunna goda vänner en ärligt förtjänt seger? Men vänta bara till nästa VM…