SM i sport- och standardpistol

Här följer en kort sammanfattning av mitt och Linda Molins deltagande i SM i sport och standard pistol hos Öckerö Skytteförening. Skjutbanan ligger fantastiskt fint belägen i Göteborgs skärgård och man tar färja sista biten till Öckerö där klubben ligger precis bredvid färjeläget.

Vi började med en lunch i klubbhuset och uppladdning med direkt rapportering från pågående skjutlag på TV-skärm. Mycket inspirerande att se andra skjuta live och vi var väldigt fokuserade och tävlingssugna när vi intog våra platser straxt innan 14:00.

Vår snälla skjutgranne gav oss en ”crash course” i elektronisk tavla eftersom ingen av oss använt detta tidigare i duell. Han betonade ”Kom ihåg att bara kolla på det röda krysset och inte gröna ringen…den syns för dåligt”. Både Linda och jag insåg att vi inte var jätteförbereda men att vi nog skulle klura ut vad rött kryss och grön ring va till för?

Efter ett ganska svajigt precisionsskytte var vi lite nedslagna. Jag landade på 274 och Linda 275 efter att av någon outgrundlig anledning helt olikt henne lyckats skjuta två 7:or.

Vi peppade varann till duellen och efter provserie så var det inte alls svårt att förstå sig på tavlan och det röda krysset. Jag sköt bra förutom en serie där jag hamnade för lågt och inte lyckades kompensera vilket resulterade i 41 poäng. Minst 6 för lite och gav mig slutresultat på 275 med en total på 549 poäng.

Linda lyfte sig till sin normalt höga nivå och sköt 289 i duell! Totalt 564 poäng och kvalificering till finalen! Glädjen var stor efter den trista starten!

Finalen startade klockan 17:00 och innan gick tävlingsledningen igenom hur den skulle gå till eftersom förbundet ändrat reglerna så sent som i april. Det blev mycket frågor från samtliga och jag får erkänna att jag inte förstod hela upplägget förrän den startade.

Den genomfördes i duell, där samtliga sköt 4 serier med 5 skott. Man fick 1 poäng för varje 10:a som var bättre än 10.2! Efter 4 serier plockas den med minst poäng bort och sedan en efter varje kommande serie tills bara två står kvar och skjuter sista serien i direkt avgörande om guldet. Eftersom det var 8 med i final och det var eliminering fick de skjuta 10 serier innan den var över.

Detta var en extremt nervkittlande upplevelse och efter att Linda öppnade med 4 poäng i första serien insåg jag att det faktiskt kunde bli guld till Linköping! Linda och Josefine Thörnkvist växlade ledning i 9 serier och avgörandet kom på absolut sista skottet där Josefine lyckade skjuta 10.5 och Linda 9.8…

Silvermedalj till Linda Molin i Sportskytte SM 2023!!!

Det firades självklart med Champagne (Cava) senare på kvällen och vi var väldigt nöjda med en fantastiskt kul första tävlingsdag med SM medalj till LSKF!

Här nedan kommer skottanalys och resultat från lördagens tävlande. Endast grund-omgången finns på analysbladet från det fantastiska elektroniska målsystemet. Duell är tyvärr inte inställd på duelltavla vilket gör att träffbilden visar fel men man får läsa träff i tabellen och se var de hamnade i den grafiska bilden.

Det gick att följa hela tävlingen online via internet och min familj satt hemma i Linköping och hurrade för varje 10:a jag sköt! Det är väldigt roligt att skjuta på elektroniska tavlor och det skulle vara en fantastisk uppdatering av A hallen om det skulle vara möjligt att införskaffa detta till de 12 platserna?

Dag 2 Standardpistol

Efter övernattning på ÖMC Kurshotell och fin frukost återvände vi till Öckerö Skytteförening för att skjuta SM i Standardpistol.

Styrkta av gårdagens succé i damklassen la vi upp ribban högt.

Vi fick lite tips av nuvarande förbundskaptenen, Jonas Fyrpihl, som för övrigt varit Lindas tränare på 90-talet och även min klasskamrat på gymnasiet i Lindesberg under 3år. Världen (skyttevärlden) är liten ibland!

Vi fortsatte båda att underprestera i precisionsskytte och inte hjälpte det särskilt mycket att höja tempot till 20 och 10 sekunder. Linda sköt 525 och undertecknad 529. Linda lyckades till och med missa sista skottet på grund av tidsnöd i en 10 sekunders serie.

Jag tackade för att hon lät mig så enkelt slå en silvermedaljör i SM. Vi var ganska säkra på att den enorma urladdningen i finalen dagen innan var den avgörande faktorn för så enkla misstag. Efter detta lämnade jag Linda i Göteborg som skulle fortsätta SM veckan med precision och fältskytte kommande helg. Själv åkte jag tillbaka till Linköping igen väldigt nöjd och full av alla intryck och nya kunskaper om skytte som en tävling på denna nivå ger!

Jag kan varmt rekommendera alla medlemmar i klubben att delta på större tävlingar! Även om man som jag inser att någon tätstrid aldrig blir aktuell så är det otroligt kul att få vara med och känna tävlingsnerven!

Min målsättning att skjuta över 550 och 530 i sport respektive standard klarade jag nästan, 549 och 529 vilket jag i efterhand är väldigt nöjd med.

Både Linda och jag hoppas att vi blir fler LSKF:are på Sportskyttetävlingar i framtiden!

// Johan Dahlin